40 godina Lagoona

40 godina stvaranja jahti iz snova: Lagoon katamarani postoje od 1984.

Uronimo u povijest Lagoon-a

Priča o Lagoon katamaranima je priča o inovativnosti, predanosti, ustrajnosti i istinskoj ljubavi prema jedrenju koja traje više od četiri desetljeća. Od svojih početaka 1984. g., brend je doista ostavio trag u svijetu nautike i redefinirao značenje elegantnog i udobnog putovanja morem.

Cijela povijest Lagoona duboko je povezana s njegovim počecima u utrkama, tradiciji i težnjom za izvrsnošću. Počevši kao odjel JTA (Jeanneau Technologies Avancées) specijaliziran za brodove za utrke, koji je uključivao i maksi-višetrupce, Lagoon je 1987. godine predstavio svoj prvi model – Lagoon 55, čime je nastala tvrtka Construction Navale Bordeaux. Brzo su se preusmjerili na rastuće tržište rekreacijskog krstarenja te primijenili sve principe i tehnologiju stečenu pri gradnji brodova za utrke.

Od pridruživanja grupi Beneteau 1992. godine, Lagoonova predanost stvaranju nekih od najtraženijih katamarana na svijetu podignuta je na novu razinu.

Inovacija kroz godine

Tijekom posljednja četiri desetljeća, ovaj je brend postao sinonim za iznimni dizajn i inovacije u industriji brodogradnje. Svaki novi Lagoon model predstavljen na tržištu bio je pravo otkriće, koje pomiče granice onoga što jedriličari mogu očekivati od luksuznog katamarana.

Njihovi modeli dizajnirani su za obalno krstarenje, ali su također sposobni i za dulje ocenske prijelaze. Revolucionarni napredak u dizajnu trupa, brodskoj tehnologiji i optimizaciji životnog prostora — svaki aspekt je precizno projektiran kako bi unaprijedio jedriličarsko iskustvo.

  • Lagoon 410 je 1997. godine uveo vertikalne prozore i povećao unutarnji prostor.
  • Lagoon 440 bio je revolucionaran katamaran s flybridgeom na krovu koji je imao svu opremu za manevriranje i navigaciju. Imao je velike prozore u trupu, prednji kokpit, trup koji probija valove oblikovan poput krila, središnji ležaj, walk-in ormar i tuš kabinu u vlasničkoj kabini.
  • Prvi model s hibridnim dizelsko/električnim pogonom – Lagoon 420 Hybrid lansiran je 2007. godine.
  • Godine 2009. Lagoon je lansirao model 620 – luksuzni katamaran koji služi kao inspiracija i standard za sve Lagoonove najveće modele do danas.
  • Poboljšana udobnost i performanse na Lagoonu 42 (lansiran 2016.) – trenutno je najprodavaniji model na globalnoj razini sa više od 1000 prodanih primjeraka, te je uspio nadmašiti Lagoon 380 koji je lansiran 1998. g. 2016. g. lansiran je i prvi Seventy7 model
  • novi modeli: Seventy8 motorna jahta, Lagoon 40 i Lagoon 50
  • 2023. godine lansiran je Lagoon 51 čime je započet održivi proces gradnje, uz obilje opreme čime i vlasnici nastavljaju pomagati u očuvanju okoliša.
  • 2024. Lagoon je objavio da je u posljednjih 40 godina prodano 7.000 Lagoon katamarana diljem svijeta.

Plovidba prema novim horizontima

Kako je Lagoon širio svoju flotu, tako se povećavala i njegova prisutnost diljem svijeta. Tako je 2003. godine Lagoon postao vodeći svjetski proizvođač katamarana s više od 80 ovlaštenih predstavnika. Vrijedi spomenuti da je Nautika Centar Nava počela predstavljati Lagoon katamarane u Hrvatskoj i na Jadranu 2001. godine!

Utjecaj brenda na promicanje kulture jedrenja je ključan. Zahvaljujući povećanoj stabilnosti i ekstremnoj udobnosti dva trupa, jedrenje je postalo užitak za mnoge ljude diljem svijeta. Organiziranje i održavanje regata i događanja na Lagoon katamaranima uvijek je odličan način okupljanja ljubitelja jedrenja. Sukladno tome Lagoon je organizirao vrhunsku proslavu kroz Lagoon World Escapade s 30 zastupnika diljem svijeta, preko 400 Lagoon katamarana i s 2400 sudionika. Pročitajte više u izvještaju s Hrvatske Lagoon Escapade. Spomenimo samo da je prva Lagoon Escapade Croatia održana je još 2012. g.

Dokaz njihove privlačnosti na globalnoj razini je činjenica da s velikim nestrpljenjem svaki novi model ne dočekuju samo potencijalni kupci već svi u nautičkoj industriji. Upravo ta univerzalna privlačnost katapultirala je Lagoon u najprepoznatljivije ime među proizvođačima katamarana.

Najnoviji Lagoon modeli

Održavanje tradicije uz istovremeno uvođenje inovacija i trendova svojevrsni je zaštitni znak svakog novog lansiranja iz Lagoonovih brodogradilišta. Proteklih godina vidjeli smo neke impresivne jahte koje utjelovljuju luksuz, učinkovitost i održivost.

Ovi najnoviji modeli dizajnirani su imajući na umu današnjeg nautičara, pojedinca koji traži spoj avanture i udobnosti na moru, a proces dizajna uključeni su i komentari i recenzije vlasnika. S vrhunskom navigacijskom tehnologijom i izuzetnim interijerima koji su često skrojeni prema zahtjevima vlasnika, svaki novi katamaran ponosno predstavlja brend.

40. rođendan

Osim impresivnih 40 godina u poslovanju, postoji mnogo razloga za proslavu Lagoona. Na primjer, 7.000 Lagoon katamarana prodanih diljem svijeta do danas, ili Lagoon 42 kao njihov najprodavaniji model s preko 1.000 prodanih primjeraka. Proslave su već započele s nedavno održanim Danima Lagoona i otkrivanjem Lagoon 60 modela u ožujku. U svibnju su održane i World Lagoon Escapades, najveće i najzapanjujuće okupljanje vlasnika, distributera, predstavnika i obožavatelja katamarana ikad.

Što možemo očekivati od Lagoona?

Novopredstavljeni model Lagoon 60 i najavljeni Lagoon 43 model dokaz su da Lagoon ostaje u vrhu i nastavlja predvoditi put u dizajnu i konstrukciji katamarana. Međutim, Lagoon je više od same gradnje jahti. Oni stvaraju plutajuće oaze koje obuhvaćaju desetljeća naslijeđa i gledaju prema budućnosti. Ova vizija osigurava da svaki model prati tradicionalne vrijednosti, ali i prihvaća promjene! Bilo da se radi o ekološki prihvatljivim proizvodnim procesima, održivim značajkama ili uključivanju povratnih informacija kupaca u inovacije i dizajn.

Čini se da nas čeka još puno modela i katamarana kojima se možemo veseliti. Lagoon će nastaviti stvarati jahte iz snova koje nadahnjuju generacije jedriličara našeg plavog planeta.

Stoga, dok plovimo svakim novim inovativnim plovilom pod Lagoon zastavom, uživamo u svakom trenutku na brodu. I s nestrpljenjem iščekujemo koja će čuda u budućnosti otkriti ovaj ikonski brend.

Pošaljite upit za
Upit
MOLIMO VAS DA ISPUNITE SLJEDEĆA POLJA
Nautika centar Nava